Saturday, September 18, 2010

.aku,ramadhan dan syawal.

Alhamdulillah,

cuba asah blk bakat yg tiada sbg penulis blog ni,
mmg kebanyakan entri bersifat personal dan kdng2
cuba juga memberi input yg berguna tp kebanyakannya xberjaya
tapi bg diriku apa pun post yg bakal dikongsi moga
ada pengajaran di situ, spt bekas naqibku H pernah berkata,
ilmu xsemestinya dlm bentuk ilmu islam sahaja..
kerana islam bukan begitu, siap apa yg ada di muka bumi ini
semuanya adalah islam dan kita yg harus perhati
dan teliti ilmu itu supaya dpt ibrah di situ..

oleh kerana kurangnya kemahiran utk bercerita ttg perkara2 spesifik
jd saya lebih suka bercerita ttg personal, perkara2 yg berlaku
dlm kehidupan harian yg berkait rapat dgn diri sendiri,

spt yg sedia maklum, hmm cuti summer thn ni saya xblk malaysia..psl
'' kena resit 5 paper utk 1st year (4 sem 1, 1 sem 2)
mmg ada hikmah kot xblk haha..
alhamdulillah dah lulus pun dan dah boleh naik 2nd med lg mencabar..
berkat ramadhan..''

bercerita ttg ramadhan ni..hmm personally rasanya mmg suka
ramadhan dkt sini drpd malaysia sebabnya.. :

1) tiada bazaar ramadhan
2) tiada kedai2 shopping yg pasang lagu raya d awal ramadhan
3) masjid penuh, (subuh lg penuh di wktu 10 akhir ramadhan)
4) cabaran di awal ramadhan tu dgn siang yg lg pnjng hmm..

hebat sungguh bulan ramadhan ni..masjid penuh, bacaan al-qur'an
dan zikir berkumat kamit di mulut..qiyam,
moga amalan diterima dan '' semoga beruntunglah bg mereka
yg menghidupkan ramadhan, taqaballah ''
bagi penulis, ramadhan kl ni kurang sket dr segi amalan
xdpt iktikaf, xberjaya habis juzuk al-qur'an sbb membaca
lecture note (sptutnya bukan alasan ye)..
tp ramadhan kali ni mmg ade berkatnya tersendiri

cerita syawal pula lg menarik thn ni haha..

sekian dulu,

Labels: , ,

2 Comments:

Blogger Rmlah said...

may allah bless you with success in all your endeavours :)

this is my new web page :
http://um-habiba.blogspot.com/

Rmlah

September 29, 2010 at 4:02 PM  
Blogger 'adz said...

hehe u too aishah..

October 3, 2010 at 11:08 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home